Dette lærte vi på én uke i Kina

28.09.19


8 minutter

Høsten 2019 var alle ansatte i Digital Opptur én uke i Kina. Inntrykkene var mange og her er noen av det vi opplevde og lærte.

Først, vi er veldig klar over at Kina er mer enn det vi rakk å se på disse dagene. Kinesere fremstår som mye mer fragmentert enn vi forventet, spesielt innen klesveien hvor det var veldig mange forskjeller. Det er også mange områder i Kina som er annerledes enn der vi var. Men dagene i Shanghai og Hangzhou ga oss mye å tenke på som vi ønsker å dele.

Les også: Hvorfor vi flyr alle ansatte til Kina

App app app

Noe av det første vi møtte i Kina var app´ene som brukes av alle til kommunikasjon, informasjon og ikke minst betaling.

Det er én håndfull app´er som har tatt ulike sektorer innen sosialt, handel, reise. Størst av alle er WeChat. Uansett hvor du er så er kineserne på WeChat.

F.eks. om en kineser skal kjøpe en TV så går de rett til app’en til TMall eller JD og leter etter den som er riktig for de. Det både søkes, gjøres research, produktsammenligning, bestilling og betaling. Alt skjer inne på app´en - ikke i en søkemotor.

Det betyr at nettsider brukes i liten grad. Og søk (av nettsider) heller ikke er noe som brukes. Den kinesiske søkemotoren Baidu brukes lite.

Shanghai Digital Opptur Heidi kart
Turen startet med innføring i Kina, både digitalt og historisk.

Bak mange av de mest brukte app´ene står Alibaba og Tencent som brer seg utover med stadig flere tjenester. De har skapt et eget økosystem med tjenester og funksjoner som løser ulike oppgaver.

Inne i noen av app´ene er det kommet miniprogrammer som utvider hva du kan gjøre i app´en. Uten å laste ned noe, men skreddersydd for sitt bruk. Dette har betydelig økt bruken av app´ene og det er nå over 2 millioner miniprogram.

Facebook er gammeldags

Det er mulig å leve - sosialt og handle - uten alle de systemene vi kjenner som Facebook og Google.

Facebook og Google sine tjenester er ikke tilgjengelig i Kina fordi selskapene ikke ønsker å følge lovene i landet. Det er mulig å koble seg på via VPN-løsninger, men ingen i Kina bruker Facebook. De trenger det rett og slett ikke.

Og måten Facebook fungerer er annerledes enn både tankesett og tilsvarende systemer som brukes i Kina.

I tillegg er mengden reklame og type innhold annerledes enn vi kjenner i Facebook og andre sosiale medier. Det er rett og slett mindre reklametrykk.

Shanghai Digital Opptur ctrip besøk
På bedriftsbesøk for å lære hvordan kinesisk selskap jobber med data.

Mindre reklame - bedre innhold

I Kina er det utrolig viktig å bygge relasjon og tillit over tid. Det er lite mas om å kjøpe, men mer fokus på å dele autentisk og godt innhold.

I den mest brukte app’en WeChat er det få annonseplasseringer og displaybanneren ligger langt ned. 

Bedrifter og andre du følger kan pushe beskjeder til sine følgere, men ikke kjøpe ekstra rekkevidde. 

Det største selskapet for reise CTrip har innhold for hele kundereisen, samt en egen supporttjeneste hvor de hjelper kundene sine når de er på reise. Uten å pushe reklame eller annonser. 

Shanghai Digital Opptur gruppebilde ctrip hq

I tillegg har de masse innhold om destinasjoner med organisk innhold og kundevurderinger for å hjelpe kundene med hvor de skal dra.

KOL - key opinion leaders, eller infulencere som vi kaller det, er også viktig for å selge i Kina. Det er stadig flere KOLs som finner seg nisjer slik som jordbruk eller åpning av østers på jakt etter perler.

Betaling er digitalt

Betaling skjer ikke sånn vi kjenner det. Nesten ingen tar kort (selv i turiststrøk i Shanghai), noen tar kontanter, mens alle tar app.

Små kiosker, restauranter, hotell - egentlig overalt - tar betalt med QR-koder i app. Raskt, enkelt og koblet til bankkontoen din.

Vi fikk ikke testet det selv fordi det kreves kinesisk bankkonto for å sette opp betaling i f.eks.WeChat, men vi så det hele tiden uansett hvor vi snudde oss. 

Men det var ikke bare betaling QR-koder ble brukt til.

Shanghai Digital Opptur matkiosk
Denne lille "restauranten" har selvfølgelig sin egen QR-kode på disken.

QR-koder

Du husker kanskje at vi hadde QR-koder i Norge, men det ble aldri noe gjennombrudd. 

I Kina derimot har QR-koder slått gjennom til de grader. Det er QR-koder på produkter for info, på reklamer for å se mer, på restauranter for å se menyen, og på ditt (digitale) visittkort.

Kinesere bruker QR-kodene aktivt til å engasjere seg med et brand eller produkt, finne mer informasjon eller bestille mat.  

Nå har kameraene på mobilene våre blitt så gode at det ikke lengre er noen tekniske hindringer. Kanskje vi får oppleve QR-koder på nytt igjen også her i Norge. Vi ser ihvertfall fordelene med det.

Shanghai tbane QR kode på tbanen
Håndtakene på T-banen har reklame som selvfølgelig har en QR-kode som tar deg videre digitalt.

Langsiktighet

Uansett hvem vi snakket med i Kina så var det tydelig hvordan de tenkte langsiktig. Både bedrifter, men også personer.

I den kinesiske kulturen starter du uten tillit og denne må bygges opp. Det tar tid. 

Bedriftene vi snakket med tenkte også langt fremover. Det virket som mindre fokus på salg, og mer fokus på å bygge langsiktige gode løsninger.  

Fokuset på langsiktighet ga et veldig sterkt fokus på brukeren gjennom veldig bra innhold. Både produktsider, bedriftspresentasjoner og reklamer var grundig og mindre selgende enn vi opplever det her på berget.

Men selv om det tenkes langsiktig, så betyr det ikke at det går sakte. Tvert imot.

Shanghai Digital Opptur gruppebilde

Rask, raskere, raskest

Det går fort i Kina.

Ting utvikler seg ikke bare raskt, men veldig raskt. Mange av de største systemene er relativt nye. 

Nye funksjoner og muligheter dukker opp. En av grunnene til at det går så fort er fordi det kommer en gjeng med konkurrenter bak som ønsker å ta deg.

For det er ganske akseptert å kopiere andre. For å unngå å bli kopiert er du avhengig av en utvikling som går så raskt at andre ikke greier å ta deg igjen.

Oppsummering

Det er ikke lett å oppsummere en uke i Kina som ga oss så utrolig mange inntrykk. 

I tillegg til det som er nevnt her er det mange inntrykk og opplevelser innen mat, transport, språk og oversettelser. Samt hva som skjer hvis du prøver å besøke NRK.no. Dette snakker vi gjerne med deg om over en kaffe eller et møte. Kanskje vi da også har litt kinesisk godteri igjen…

Sist, men ikke minst, må det også tas med at det å dra på tur med alle ansatte til et så nytt og spennende sted var veldig fint for oss som team og kollegaer. Vi har blitt bedre kjent, sett nye sider og hørt flere av oss synge karaoke!

Digital Opptur i Shanghai 2019
Digital Opptur foran Shanghai skyline på kvelden.

Noen tips til hvordan holde et øye med Kina fremover

Fra vår guide i Kina viderebringer vi noen gode tips til deg som ønsker å se hva som skjer i Kina.

Følg South China Morning Post på Facebook. Dette er en Hong Kong basert avis, eid av Alibaba Group. De har en balansert dekning og en egen tech seksjon.

Følg TechNode på Facebook. I deres dekning er det mye om ting som WeChat og Alibaba. https://technode.com

WalkTheChat er beste kilde for WeChat nyheter, følg bloggen deres: https://walkthechat.com/blog/ 

ParkLu er veldig dyktige på Influencer marketing, og skriver mye interessant: https://www.parklu.com/blogs/ 

På utkikk etter mer lesestoff?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
 
Alle rettigheter reservert 2024