Fordeler med Dynamiske Søkeannonser (DSA) i Google Ads

13.06.19


11 minutter

Dynamiske søkeannonser (DSA) er en annonsetype i Google Ads hvor Google hjelper deg med både innholdet og hvilke søkeord annonsene skal vises på. De dynamiske søkeannonsene vises i søkeresultatet til Google som en kombinasjon av tekstinnholdet på nettstedet, teksten i annonsen og søketermen som ble benyttet i søket for å generere visningen. Dynamiske søkeannonser kan gi billige konverteringer, men også treff på mye rart hvis du ikke passer på.

Vi viser deg hva du må tenke på for å oppnå gode resultater med dynamiske søkeannonser.

Hva er Dynamiske Søkeannonser (DSA)?

Dynamiske søkeannonser (DSA) er annonser som Google lager mer eller mindre automatisk. Annonsene blir lagd ut i fra innholdet som finnes på nettstedet og hva slags søketerm som ble benyttet for å generere søket. Hvilke nettsider som blir til landingssider for annonsene baseres på hva Google tror vil være mest relevant for brukeren.

Dynamiske søkeannonser fungerer ved at Google har skannet innholdet på nettstedet ditt fra før. Når noen gjør et søk med en søketerm som er beslektet med innholdet som finnes på nettstedet, finner Google den nettsiden med det tekstinnholdet som best matcher søketermen som ble benyttet. Google genererer også automatisk en overskrift for annonsen basert på søketermen som ble benyttet og innholdet på nettstedet.

Det at annonsene er dynamiske betyr at du ikke trenger å tenke på hva slags søkeord du skal målrette annonsene mot. Du trenger heller ikke tenke på hva slags fengende overskrifter du skal skrive da disse genereres automatisk ut i fra innholdet på landingssiden.

De dynamiske annonsene kan målrettes med utgangspunkt i hele nettstedet, spesifikke kategorier eller spesifikke nettsider.

Slik setter du opp Dynamiske Søkeannonser (DSA)

Oppsett av dynamiske søkeannonser har mange likhetstrekk med det å sette opp annonser for en vanlig søk-kampanje. En kampanje med dynamiske søkeannonser består på samme måte som en vanlig søk-kampanje av grupper, målretting og annonser.

På grunn av disse likhetstrekkene deler de 2 annonseformatene også de fleste av de samme innstillingene som geografi, språkinnstillinger, budsjett, start- og sluttdato osv. Den eneste forskjellen mellom en vanlig søk-kampanje og en kampanje bestående av dynamiske søkeannonser er at en ordinær søk-kampanje målrettes ved hjelp av søkeord mens en kampanje med dynamiske søkeannonser bruker innholdet på nettstedet som målretting.   

For å sette opp dynamiske søkeannonser må du først opprette en søk-kampanje. Deretter stiller du inn de innstillingene som er relevante i forhold til de dynamiske søkeannonsene som hvilket språk nettstedet ditt er på og hva slags targeting source du ønsker å benytte.

Det finnes 3 måter du kan målrette de dynamiske søkeannonse på.

  • Googles egen indeksering av nettstedet.
  • Spesifisere med en feed nøyaktig hvilke nettadresser du ønsker å annonsere for.
  • Både Googles indeksering av nettstedet og en feed som spesifiserer hvilke nettsider det skal annonseres for.

Når du laster opp en sidefeed med landingssidene dine til Google Ads, blir det enklere å få vist sider som ikke nødvendigvis er indeksert hos Google.

DSA innstillinger target source

Etter at du har stilt inn de andre innstillingene du ville ha stilt inn ved en vanlig søk-kampanje lagrer du og går videre til neste trinn.

Dynamiske annonsemål - URL, Alle sider eller Kategori

Nå skal du opprette de dynamiske annonsemålene. Bildet som du ser nedenfor åpner seg.

Du velger “dynamisk” under annonsegruppetype og gir gruppen et navn. Gi gjerne gruppen et navn så det er lett å forstå hva slags målretting som er valgt.  

Alternativene for målretting er:  

  • Kategorier
  • Målretting mot nettadresser
  • Alle nettsider
DSA - Oversikt over målretting for Dynamiske Søkeannonser

Kategorier

En kategori kan defineres som flere nettsider som samsvarer med et bestemt tema.

Med dynamiske søkeannonser blir nettsidene dine automatisk organisert i kategorier (eller sett av landingssider) tilpasset produktene og tjenestene du tilbyr på nettstedet ditt. Det at Google kategoriserer nettstedet automatisk gjør det lett å annonsere for det som er viktig for deg å annonsere mot. Når man jobber med dynamiske søkeannonser er det lurt å organisere oppsettet slik at hver kategori for sin egen annonsegruppe. Dette gjør det lettere å skrive gode og relevante annonsetekster, da annonsetekstene kan spisses mot kategorien det annonseres for.   

Hvis du selger båter, biler og motorsykler kan en gruppe av annonser målrettes mot kategorien båter, en gruppe målrettes mot kategorien biler og en gruppe målrettes mot kategorien motorsykler.

Nettadresser og sideinnhold

Du kan også målrette mot bestemte nettsider på nettstedet ditt. Dette kan du gjøre ved å sette opp bestemte regler for når en nettside skal vises.

Hvis du har en dynamisk søkeannonse som går på salg av røde motorsykler kan du vise denne annonsen for alle URL’er som inneholder frasen “røde motorsykler”. Ved å sette opp gode regler for når annonsene dine skal vises for produktene og tjenestene dine, sikrer du god relevans mellom annonsene og produktene du ønsker å selge.  

Du kan sette opp regler på mange forskjellige måter som du ser av bildet nedenfor.

DSA oppsett av regler for målretting

Alle nettsider

Når du målretter mot “Alle nettsider” kan annonsene vises mot alle nettsidene på nettstedet ditt som er indeksert av Googles søkeroboter. Skal du bruke denne innstillingen er det viktig at du skriver generelle annonsetekster fordi du har ikke kontroll på hvilken landingsside som annonsen kommer til å lede trafikk til.

Slik lager du Dynamiske Søkeannonser

Når du skal begynne å skrive dynamiske søkeannonser er det 2 ting det er lurt å tenke på. Det første er å ta hensyn til hva slags målretting du har valgt. Har du valgt en generell målretting som for eksempel “Alle nettsider” er det viktig at tekstene i de dynamiske annonsene ikke er for spesifikke, da du ikke vet hvilken nettside på nettstedet ditt Google kommer til å bruke som landingsside.

Har du valgt å målrette mot en nettside på nettstedet ditt som tar for seg “røde motorsykler” kan annonseteksten du skriver ta opp dette i selve annonseteksten. Da kan du være mer spesifikk i budskapet ditt, fordi du vet hvilken nettside annonsen kommer til å lede trafikken til, eller til kategorien av nettsider.

Det andre du bør tenke på når du skal skrive dynamiske søkeannonser er å lage ulike variasjoner av annonsene, slik at du får testet ulike budskap opp mot hverandre. Over tid vil du se hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Da gjør du mer av det som fungerer og mindre av det som ikke fungerer.

Nedenfor ser du trinnet hvor du setter opp selve annonseteksten for de de dynamisk søkeannonsene.

DSA-Oppsett-av-dynamiske-søkeannonser-

Etter at du har målrettet annonsene må du skrive selve teksten. En dynamisk søkeannonse består av 2 tekstfelt hvor hvert felt har 90 karakterer til disposisjon. Hvilke nettsider på nettstedet som kommer til å bli benyttet som landingssider for de dynamiske søkeannonsene kommer ann på hva som er benyttet som målretting. Hvordan overskriftene i de dynamiske søkeannonsene blir seende ut i søkeresultatet til Google kommer ann på innholdet på landingssiden.

Les også: Slik jobber du effektivt med negative søkeord i Google Ads

Hvordan lykkes med Dynamiske Søkeannonser (DSA)?

For å lykkes med dynamiske søkeannonser er det viktig at nettstedet har tekstinnhold som holder høy kvalitet og en logisk URL-struktur.   

Grunnen til dette er at de dynamiske søkeannonsene henter innholdet fra nettstedet og bruker det i overskriftene i annonsene som vises i søkeresultatet. En god URL-struktur gjør det lettere for Google å forstå hva nettsidene handler om, og således vise den mest relevante landingssiden i forhold til et søk.

Sagt på en annen måte kan dynamiske søkeannonser blir så gode som innholdet og URL-strukturen på nettstedet er.  

Videre er det viktig at alle annonsegruppene inneholder flere og helst minimum 3 ulike annonser slik at Google kan teste de ulike annonsene opp mot hverandre og se hvilket budskap som konverterer best.      

Bruker du kategorier som målretting er det lurt å sette disse opp slik at de gjenspeiler strukturen på nettstedet. Ved å organisere på denne måten blir det lettere å skrive relevante annonser til hver kategori. Det er også viktig å legge til negative søkeord som du ikke ønsker skal trigge visninger av annonsene dine. Det er også viktig å ekskludere irrelevante nettsider på nettstedet som du ikke ønsker at annonsene dine skal lede trafikk til.

Fordeler med Dynamiske Søkeannonser (DSA)

En fordel med dynamiske søkeannonser er at man ikke trenger å målrette annonsene ved hjelp av søkeord. Dette gjør at man sparer tid ved oppsett i forhold til oppsett av en vanlig søk-kampanje. Andre fordeler er at endringer på nettstedet fanges automatisk opp av de dynamiske søkeannonsene, noe som igjen gjør at man slipper å skrive nye tilpassede annonser hvis man oppdaterer nettstedet med nye produktsider.

Det betyr også at du slipper å skrive nye annonser til nye produkter som kommer til på nettstedet siden overskriftene forandrer seg i tråd med innholdet på nettstedet og hva slags søketerm som er benyttet.  

Videre er det lett å kontrollere når annonsene ikke skal vises ved hjelp av negative søkeord, samt at man kan ekskludere nettsider som man ikke ønsker at annonsene skal lede trafikk til.

Siden dynamiske søkeannonser målrettes på bakgrunn av innholdet på nettstedet er dette også en bra måte å fange opp trafikk som man ikke ville klare å få ved hjelp av å målrette med søkeord. Det betyr at en DSA-kampanje kan vise annonsene dine på søk som det aldri har vært søkt på tidligere og som du derfor heller aldri kunne ha målrettet mot ved hjelp av å by på søkeord.

Dette er også en av grunnene til at dynamiske søkeannonser kan gi mange billige konverteringer. Det er liten konkurranse på de søketermene som annonsene dine vises på, fordi termene har “aldri” blitt benyttet i et søk før og er derfor unike i forhold til innholdet du har på nettstedet ditt.

Den aller største fordelen er kanskje at det kundene søker etter i Google er det de ser i annonsen, og det landingssiden handler om. Denne tette relevansen mellom det som står i annonsen og det landingssiden er ofte grunnen til at dynamiske søkeannonser konverterer veldig godt og at kostnadene per konvertering er lav i forhold til vanlige søk-kampanjer.

Ulemper med Dynamiske Søkeannonser (DSA)

Noen av ulempene med dynamiske søkeannonser er at annonsene kan trigges av mange rare søketermer hvis du har en dårlig strukturert nettside eller har lagt ut innhold som ikke er veldig relevant.

I tillegg mister du litt kontroll over formuleringene som brukes i overskriftene og hvilke søketermer som trigger de dynamiske  søkeannonsene. Det gjør at annonsene kan oppleves som litt rart skrevet.

Hvis du for eksempel har en nettside med oversikt og beskrivelser av referansekunder, så kan annonsene trigges på navnene til disse kundene. Dette unngår du ved å legge disse nettsidene til som negative landingssider. Da vil ikke annonsene trigges på disse søketermene.

Bruk Dynamiske Søkeannonser (DSA) på en best mulig måte

For å få mest mulig utbytte av dynamiske søkeannonser er det viktig at nettstedet ditt har en logisk URL-struktur med godt redaksjonelt innhold. Videre er det viktig at du ekskluderer de nettsidene på nettstedet ditt du ikke ønsker at annonsene dine skal lede trafikk til.  

Det er også viktig at du overvåker DSA-kampanjene over tid og at du ekskluderer de søkeordene du ikke ønsker å generere visninger for ved hjelp av negative søkeord.

Sett også opp flere annonsegrupper med ulik målretting og tilpass annonsetekstene etter hvordan du har målrettet annonsegruppene. Videre er det lurt å ha flere annonser med ulike variasjoner slik at du får testet annonsene mot hverandre slik at du over tid kan se hvilket budskap som responderer best hos målgruppen du annonser mot.

Hvis du ønsker hjelpe til å teste eller sette opp Dynamiske Søkeannonser så kan du alltid ta kontakt med oss i Digital Opptur for en uforpliktende prat.

På utkikk etter mer lesestoff?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
 
Alle rettigheter reservert 2024