5 grunner til å bruke HTTPS

06.07.18


5 minutter

Du har sikkert sett de fem bokstavene «HTTPS» foran nettadressen til en nettside eller nettbutikk. I flere år har en rekke aktører jobbet for at alle nettsider skal bruke HTTPS og i Juli 2018 startet nettleseren Chrome å advare brukere som besøker HTTP sider.

Her forklarer vi deg hva de betyr og gir deg fem grunner til at du bør bruke nettsider som har dette.

Hva er HTTPS?

HTTPS står for Hypertext Transfer Protocol Secure og forteller deg - og alle andre - at trafikken til og fra nettsiden er kryptert med et sertifikat og dermed beskytter både brukere og eier av nettsiden for at noen skal kunne få tilgang til informasjonen som sendes til eller fra nettsiden. Det er spesielt viktig for nettbutikker, men også andre sider bør ha dette.

Alle nettsider som har denne sikkerheten vil starte sine sider med «https://» i stedet for «https://».

Sertifikatene som brukes til å beskytte kommunikasjonen til og fra nettsiden er normalt et SSL-sertifikat og dette hos enkelte gratis, men noen koster et par hunder kroner pr år.

Advarer brukere mot HTTP

En av de viktigste grunnene til å sikre nettsiden sin er at Google fra Juli 2018 vil starte å advare alle brukere med nettleseren Chrome som prøver å besøke sider som ikke er kryptert ved bruk av https.

Det vil da komme opp advarsel om "Ikke sikker" på alle sider med HTTP.

Dette kan gjøre at mange brukere ikke ønsker å besøke, eller handle på, nettsiden din og det er derfor viktig å få dette på plass.

I Norge er det anslått at ca halvparten bruker Chrome som nettleser, og disse vil starte å få opp advarsler om sider som ikke benytter HTTPS.

Hvorfor bruke HTTPS?

Det er flere grunner til at alle som har nettsider bør bruke HTTPS. Her er noen av de viktigste

  • Tryggere for brukerne
  • Raskere ytelse
  • Sporing i Google Ads
  • Tilgang til nye nettprotokoller som HTTP/2
  • Bedre rangering på Google
  • Unngå at brukere blir advart mot nettsiden din

Med HTTPS får du tilgang til teknologier som gjør brukeropplevelsen raskere. I tillegg vil du fra og med 30. oktober 2018 kan du utelukkende registrere klikk gjennom parallellsporing i Google Ads. Du må derfor bruke HTTPS i alle sporingsnettadresser.

Bedre rangering med HTTPS

Allerede i 2014 bekreftet Google at du rangerer bedre om nettsiden din bruker HTTPS.

Faktorer som påvirker rangeringen din på Google er et veldig effektivt virkemiddel og dette har uten tvil vært med på å øke antall nettsider som nå bruker HTTPS.

81  av de 100 største nettsidene bruker nå HTTPS som standard på sine sider, og dette tallet vil trolig stige videre til å gjelde alle.

Brukere du nettleseren Chrome kan du sjekke om tilkoblingen til et nettsted er sikker her.

Automatisk viderekobling i AdWords

I Google Ads (tidligere Google AdWords) blir også HTTPS stadig mer sentralt i nettadressene det sendes trafikk til.

Hvis du har HTTP-nettadresser i AdWords, og AdWords registrerer at nettstedet ditt støtter HTTPS, blir klikkene dine automatisk viderekoblet til HTTPS-versjonen av den aktuelle nettadressen.

Fra og med 11. juni 2018 begynner AdWords å viderekoble enkelte av – eller alle – HTTP-klikkene dine til HTTPS hvis en nettadresse viderekobles til en tilsvarende HTTPS-nettadresse via en 301-viderekobling, blir alle klikkene på denne nettadressen viderekoblet til HTTPS.

Lurer du på mer om HTTPS anbefaler vi at du ser Google forklare HTTPS og mytene rundt dette :


På utkikk etter mer lesestoff?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
 
Alle rettigheter reservert 2024