Hva betyr forkortelsene i markedsføring?

26.09.22


5 minutter

Du har sikkert hørt forkortelsene CTR, CTA, CPC og CPM. Hos oss er disse forkortelsene helt sentrale når vi planlegger, optimaliserer og analyserer kampanjer i digitale kanaler. Vi skjønner godt at det kan virke gresk eller gå litt i surr, så her er en liste over alle de vanligste forkortelsene i markedsføring!

SOME = Sosiale medier 

Den første forkortelsen har du nok både hørt og du kan den sikkert. Vi tar den uansett med som en liten oppvarming på flere av forkortelsene som kommer. 

Sosiale medier er nettsteder og apper som tilrettelegger for å skape og dele innhold, og å delta i sosiale nettverk.

CTR = Klikkfrekvens for lenke 

Denne viser deg prosentvis antall ganger folk har sett annonsen din og utført et lenkeklikk.

Det er altså en sammenligning på hvor mange lenkeklikk du har fått på annonsen, sammenlignet med hvor mange eksponeringer annonsen hadde. 

CTR = Antall lenkeklikk / antall eksponeringer 

CPC = Kostnad per klikk 

CPC forteller deg hvor mye hvert av klikkene på en annonse har kostet. Her er det ønskelig med flest mulig klikk for lavest mulig kostnad. Det gir en fin indikator på hvordan budsjettet blir brukt. 

CRO = Konverteringsoptimalisering 

Denne forkortelsen forteller deg om besøkende på nettsiden din har utført den handlingen du ønsker. Dette kan f. eks. være å melde seg på et nyhetsbrev, melde seg inn i kundeklubben eller gjennomføre et kjøp. 

CPT = Kostnad per Thruplays 

CPT forteller deg gjennomsnittskostnader per Thruplays. 

Thruplays betyr fulle avspillinger av en video. 

CPM = Kostnad per 1000 eksponeringer

Cost per mille. CPM er totalbeløpet du har brukt per tusen visninger i en annonsekampanje.

CPE = Kostnad per engasjement 

Denne gir deg gjennomsnittskostnader per engasjement. Dette kan både være på siden eller et innlegg. Engasjement på innlegg inkluderes likes, kommentarer, delinger, klikk på “flere bilder” eller “se mer” i teksten hvis den er for lang til at hele vises.

cAPI = Converson-API

cAPI er en av Facebooks måter å spore brukerne sine på. Ved å bruke cAPI vil man spore brukerne fra sin egen server og deretter sende informasjonen tilbake til Facebook for bedre sporing og treff på målretting.

KPI = Key Performance Indicators 

Definerte nøkkeltall til å måle etter. Dette er kvantifiserbare mål som brukes til å evaluere hvordan virksomheten presenterer opp mot sitt mål. 

CPSU = Cost per swipe ups 

Denne forkortelsen ser du både på Snapchat og Tiktok. Den forteller deg hvor mye hver swipe up koster. 

CPSU = Det totale budsjettet / antall swipe ups.

CTA = Call to action 

Dette er knappen/teksten som forteller hva du vil publikum skal gjøre, det kan være i form av en link du vil de skal trykke på, en påmeldingsknapp eller en oppfordring til kjøp. Brukes for å tydeliggjøre neste steg i kundereisen for publikum. 

SEO = Søkemotoroptimalisering 

Dette er en måte å optimalisere sidene på nettstedet ditt, slik at det både rangerer bedre og vises bedre ved søk i Google. Les mer om SEO her.

SEM = Søkemotormarkedsføring / søkemotorannonsering 

Annonsering i søkemotorer som Google og Bing. Annonsene vises over, i mellom og under det organiske søkeresultatet. 

Vi håper at denne listen med forkortelsene i markedsføring hjalp deg litt på vei! Har du spørsmål om disse eller andre fagtermer, kontakt oss gjerne.

På utkikk etter mer lesestoff?

Bra søk logo
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Alle rettigheter reservert 2022