De beste rådene jeg ville fortalt meg selv i starten av karrieren min

06.07.18


5 minutter

Jeg har veldig troen på å lytte, lese og lære fra andre. Både fordi det er mange smarte mennesker, men også fordi det stimulerer og skaper tanker og idéer hos meg.

I et års tid har jeg jevnlig lyttet til en podcast med Alex Langshur, co-founder av og CEO i Cardinal Path,  som har som tema å diskutere de fem beste rådene en person ville fortalt seg selv i starten av sin kariere. Personene som deltar på podcasten jobber alle innen markedsføring, IT eller media - og har naturligvis gjort det ganske så bra.

Etterhvert har jeg stadig oftere tenkt hva jeg selv ville svare på spørsmålet - og istedenfor en podcast har det blitt til dette blogginnlegget. Ganske mye mer personlig enn de vanligvis så faglige innleggene vi skriver her, men jeg håper mine beste råd jeg ville fortalt meg selv for 10-15 år siden kan være til nytte for noen andre.

Så her er....de fem beste rådene jeg skulle ønske jeg hadde fortalt meg selv for 15 år siden.

 

# Velg utdanning som er hobbyen din

Å velge en utdanning er ikke lett, og jeg brukte ganske lang tid på å lete før jeg søkte meg inn på Universitet i Oslo. Selv etter å ha lest gjennom de fleste studiekataloger greide jeg ikke å bestemme meg for noe konkret og valgte en tverrfaglig utdanning.

Til tross for dette var jeg glad i data og brukte mange timer foran PCen, mens jeg spilte, prøvde meg med litt hjemmesider og så videre.

Sett tilbake ville jeg gitt meg selv rådet om å velge en utdannelse innen IT eller data. Enda bedre ville det vært å studere digital markedsføring med hovedfokus på søk, men det var ikke mulig da.

 

# Spesialiser deg innen ett område

Jeg er ganske god på ganske mye, og det har gitt både muligheter og erfaringer som jeg har tar med meg hver dag. Men det var først etter at jeg spesialiserte meg på søkemotorannonsering (SEM) og søkemotoroptimalisering (SEO) at jeg tok store steg.

Det å bli skikkelig god i noe - nesten uansett hvor smalt og spesialisert det er - ser jeg på som en klar fordel. Du får med det muligheten til å skille deg ut på en helt annen måte og levere ofte resultater som overgår andre.

Det er bra å kunne mye, men det er enda bedre å kunne noe veldig bra.

 

# Dra til utlandet

Jeg flyttet til Frankrike da jeg var 15 år og har også jobbet i USA. Erfaringene fra å bo og leve i utlandet går langt utover det å lære seg et språk og kultur. Du lærer minst like mye om deg selv og får erfaringer og venner som er helt spesielle.

Jeg dro ikke til utlandet under studietiden, noe jeg i etterkant har tenkt at jeg burde ha gjort.

Det å ha med erfaringer og kunnskap fra andre land - i tillegg til å beherske språket - har vært en klar fordel for meg og jeg tror det er veldig lurt å dra til utlandet mens man studerer.

 

# Jobb for gode sjefer

En god sjef har mye å si for hvordan det er på jobben, og hvordan du utvikler deg. En god sjef utfordrer deg samtidig som han eller hun har omsorg og vil deg det beste.

Forskjellen på å jobbe for en god eller dårlig sjef er enorm, ja faktisk så stor at jeg mener du bør styre unna de dårlige.

Det er ikke alltid så lett å finne de gode sjefene, men finner du en god sjef bør du utnytte og ta vare på det så godt du kan.

 

# Vær mer sosial

Det siste rådet jeg ville gitt meg selv er å være mer sosial. Prioritere venner, bekjente og familie i enda større grad enn jeg gjorde.

Jeg har nesten hele tiden siden videregående hatt deltidsjobber som da har kommet foran tid og mulighet til å være sosial. Helger og kvelder som er blitt tilbrakt på jobb, burde nok i større grad vært brukt til å være sosial.

I hvilken grad disse rådene - hadde jeg blitt fortalt de for 15 år siden - hadde gjort store (og helst bedre) endringer og resultater får vi jo aldri vite, men det å tenke gjennom et spørsmål som dette har for meg vært både nyttig og lærerikt. Kanskje det til og med kan komme til gode for noen andre som er i starten av sin karrière...

Hva vet du i dag som du ville fortalt deg selv i starten av din karriere?

 

Erik Storm

På utkikk etter mer lesestoff?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
 
Alle rettigheter reservert 2024