Slik kjøpes linker for å jukse på Google

Linker er et effektivt virkemiddel for å få bedre rangering på søkemotorer som Google. Men linker skal fortjenes, ikke kjøpes. Her viser vi deg ett eksempel på hvordan slik virksomhet foregår.

Før vi begynner, Digital Opptur anbefaler ingen av våre kunder å kjøpe linker og det er i klart brudd med Google sine retningslinjer. Dette innlegget er ment for å belyse en virksomhet som få har innsikt i og som jobber i det skjulte for å unngå straff fra søkemotorene.

Hvorfor kjøpe linker

Selv om det sikkert kan være flere grunner til å kjøpe linker er nok alltid hovedårsaken å bruke linkene til å bedre sin rangering på søkemotorer som Google.

For søkemotorer som Googler er linker til andre sider sterke signaler om hvilke sider som er både viktig og som det er sannsynlig at også andre brukere ønsker å se. Dermed blir disse sidene det linkes til vist høyere i søkeresultatet.

Tanken om at sider med mange linker til seg er god, men også lett å misbruke. Ved å betale andre nettsider for å linke til siden din kan du kjøpe deg høyere rangering i søk og dermed jukse deg til en bedre plass.

Det blir som idrettsutøvere og doping; bedre resultater, men juks.

Hvem kjøper linker

De som kjøper linker er ofte nettsteder eller bedrifter som har mye å vinne på å komme opp høyt i søkeresultatet.

Ofte kan det være bransjer og søkeord hvor det både er høy konkurranse, men også høy fortjeneste ved å komme opp tidlig i et søkeresultat og dermed få masse trafikk.

Kjøp av linker skjer både organisert og uorganisert. Det finnes byråer og selskaper som tilbyr og selger tjenester som å kjøpe linker på andre nettsider på vegne av en kunde som en del av Søkemotoroptimalisering (SEO).

Slik kjøpes linker

Det er flere forskjellige måte linker kjøpes på, men vi skal her vise et eksempel på hvordan en nettside vi jobber med har blitt kontaktet av et byrå som ønsket å kjøpe utvalgte linker.

Det hele startet med at nettsiden ble kontaktet av et byrå som lurte på om de kunne skrive og få lagt ut noen artikler på nettsiden. Byrået som tok kontakt fremstår som stort og seriøst, men navnet på personen som sender henvendelsen er ikke å finne på Google eller LinkedIn.

Hei,
Jeg lurte på om dere ville vært interessert i artikkelplasseringer på deres nettside? Jeg jobber med flere kunder på ulike kampanjer og føler at deres nettside hadde egnet seg godt til dette.

Artikkelen vil bli skreddersydd til deres nettside og artikkelen vi produserer er av unik og høy standard. I artikkelen vil det være en link til en av våre klienter som vil bli integrert naturlig inn i artikkelen. [...]

Er dette noe som kunne være av interesse for dere?

Hvor mye koster en link

Dette er jo ikke første gangen vi ser eller hører om slike henvendelser, men vanligvis pleier vi bare å slette de. I stedenfor å avvise denne henvendelsen med en gang ble vi nysgjerrig på hvor mye disse byråene betaler for slikt. Hvor mye er en artikkel med skreddersydde linker verdt?

Vi vet jo at prisen avhenger av hvor stort volum og rangering nettsiden de ønsker å kjøpe linken på har, men det var aldri opplyst eller diskutert før vi spurte om prisen.

I tillegg til at prisen er ganske lav kommer det nå krav om både dofollow linker, at artikkelen ikke blir tatt bort og ikke blir merket som reklame eller sponset.

Vanligvis jobber vi med rundt 600 NOK per artikkel, er dette noe dere kan samarbeide med? [...]

Våre artikkel kriterier er at linkene må være dofollow og at artikkelen og linkene vil være på bloggen permanent. Vi vil at artikkelen ikke skal bli merket sponset/gjesteblogger/reklame.

Kunne du bekrefte at du er ok med casino link?

Bryter retnignslinjene

Byrået som sendte disse forespørslene fremstår på sine nettsider som både store og seriøse. Vi ønsket derfor å sjekke om de virkelig ønsket og var klar over at det de spurte om bryter med retningslinjene til Google.

I svaret kommer det tydelig frem at byrået vet dette ikke må fremstå som reklame for å få best mulig effekt, men de mener ikke at kjøpte artikler er reklame.

Det at linkene er dofollow betyr bare at de er naturlige linker og at det ikke er lagt til noe ekstra kode til linken. Har sjekket siden din nå og du bruker allerede dofollow linker. I forhold til google så gjelder nofollow linker til reklame, noe våre artikler ikke er, våre artikler vil ikke promotere klientens produkt og linken vil være der som en kilde til innholdet.

I tillegg til klientens link inkluderer vi også 2-3 linker til andre kilder for å sikre at artikkelen er velbalansert og godt informert.

Siden artiklene vi produserer ikke er promoterende/reklame for klienten ønsker vi ikke at artiklene skal bli merket.

Denne forespørselen er helt sikkert ikke unik og for mange som har en nettside kan det sikkert være fristende med både innhold og litt penger.

Eier du en nettside skal du være klar over at brudd på retningslinjene kan gå utover din side også, ikke bare de som har kjøpt linkene.

Vi syntes du skal linke inn til sider, artikler og nettsider som du syntes er bra og som du mener andre bør lese. Men vær så snill å ikke kjøp - eller selg - linker.

Hvis du vet om eller kommer over betalte linker kan du gi beskjed til Google ved å Rapporter betalte linker i skjema her.

På utkikk etter mer lesestoff?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
 
Alle rettigheter reservert 2024