Derfor har vi chip i hånden

30.11.21


5 minutter

Alle de ansatte i Digital Opptur som har fått chip i hånden sier at de ville gjort det igjen. Vil du ha chip i din hånd?

I august 2021 var de ansatte i Digital Opptur tilbake på kontoret og Epicenter arrangerte eventet "chip 'n beer" hvor det var mulig å få satt inn en liten mikrochip i hånden sin. Her kan du lese litt om hvorfor vi har chip i hånden og hva vi bruker det til.

Hør Erik Storm snakke om "Chip i hånden" (starter på 2t 18m) på NRK P1 Hordaland (13.11.2023)

2 x 13 millimeter

Chip'en er fra Dsruptive og modellen er xSIID. Den er ca 13mm lang og 2 mm i diameter og hovedsakelig laget av glass. Inne i chip'en er det en NCF-antenne som kan sende og motta signaler, samt 2 kb med minne som kan brukes til å programmere oppgaver og lagre data.

Chip'en ble "sprøytet" inn i hånden med en tykk sprøyte og etterlot seg et lite sår som ble dekket med et plaster og grodde igjen i løpet av noen dager.

Chip'en ligger ganske rett under huden, litt opp fra tommelen på venstre hånd. Det er lett å kjenne den og du kan dytte den litt frem og tilbake, men chip'en har ikke flyttet seg fra hvor den ble satt inn.

I den ene enden av chip'en er det et liten LED-lys som blinker når det brukes. Det lyser enten rødt eller grønt avhengig av hva du gjør og hvor godt signal det er.

Her ser du hvordan vi med chip åpner døren til kontoret på Epicenter:

Hvorfor ha chip i hånden

Å ha en liten chip i hånden skaper både muligheter, men gir deg også et innblikk inn i fremtiden.

- For meg er dette en kombinasjon av praktisk å alltid ha nøkkelkortet til jobben med meg, men også en spennende utforskning av hvilke muligheter som kommer i fremtiden. Jeg anser risikoen som svært liten og dermed er det egentlig ikke noen god grunn til å ikke ha chip, forteller Erik Storm i Digital Opptur.

Er du redd for at chip'en skal misbrukes?

Nei, for å lese data til eller fra chip'en må du være veldig nærme og det skal derfor mye til å ikke merke at noen prøver seg på det.

Dermed er sjansen egentlig større for at noen skal misbruke nøkkelbrikken din eller bankkortet ditt, enn chip'en.

Chip'en samler ikke inn noe biologisk informasjon og sender eller lagrer ikke noe helsedata. Dog snakkes det om at det skal bli mulig i fremtiden og at helsevesenet og vi brukere skal kunne få hjelp av en chip til en rekke små og store helserelaterte spørsmål og svar.

Hva bruker du chip'en til?

Hva chip'en kan brukes til er noe begrenset, men det er liten tvil om at det kommer mange nye muligheter.

- Jeg bruker den i hovedsak som nøkkelkort til jobb. Da slipper jeg å tenke på om jeg har det med meg. Ellers bruker jeg det som visitkort om jeg treffer mennesker jeg synes virker interessante å knytte kontakt med eller som en "conversation starter". Dette er noe de fleste synes er morsomt å høre om, sier Thalia som jobber i Digital Opptur.

Hva tror vi at vi kommer til å bruke chip'en til fremover?

Det er blitt sagt at det bare er fantasien som setter grenser for hva disse chip'ene kan brukes til.

Betaling er en åpenbar funksjon som vi gjerne ønsker oss. Det å kunne betale med chip'en i hånden istedenfor et bankkort eller mobil ville vært praktisk.

I tillegg så er det fult mulig at en chip kan brukes til identifisering for både førerkort, forsikringsbevis, fødselsattest og mange andre dokumenter.

Men her er det som sagt bare fantasien - og litt rundt teknisk utvikling og tilgjengeliggjøring - som setter rammene og styrer utviklingen.

Har du flere spørsmål om chip'en - eller om hva vi gjør her i Digital Opptur - så er det bare å kontakte oss.

På utkikk etter mer lesestoff?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
 
Alle rettigheter reservert 2024