Hvordan øke hastigheten på nettsiden din?

Hvor lang tid det tar før en nettsiden viser innholdet påvirker direkte både hva brukeren gjør, hvor godt de liker nettstedet ditt og hvor mange konverteringer du får. I dette innlegget vil vi gå gjennom noen tiltak du som webmaster kan gjøre for å øke hastigheten på nettsiden din.

Hvorfor er lastetid og hastighet viktig på en nettside?

Dagens brukere er ekstremt utålmodig, og spesielt generasjonen som er vokst opp med internett, 4G og snart 5G. Med utålmodig mener vi at en bruker som må vente mer enn 2-3 sekunder på at en nettside lastes, ofte vil gå ut av siden og gå videre på listen i søkeresultatet, og finne seg et annet nettsted.

For oss som i tillegg driver med digital markedsføring og peker annonser til kundene sine nettsider, er det viktig at en nettside har god lastetid. Hvis ikke vil annonsøren betale for trafikk som i stor grad ender i en vegg.

Tekniske tiltak for raskere nettside

Vi vil gå gjennom følgende tiltak du kan gjøre på siden din:

  • Cache
  • Lasting av JavaScript
  • CDN (Innholdsleveringsnettverk)
  • Bildeoptimalisering

Cache

Cache er en mellomlagring som skjer på både nettsiden din (server) og brukerens nettleser (client). Mellomlagring gjør at sidene brukerne besøker er forhåndsgenerert på serveren og serveres til brukeren ferdig lastet. 

I tillegg er de fleste nettsider basert på en mal, noe som tilsier at det vil være flere elementer som er lik på tvers av hvilken underside du er på. Disse elementene som er lik på hver side, vil også kunne caches hos brukeren, noe som gjør at nettleseren og serveren kun trenger å laste innholdet som har endret seg etter navigering.

Det finnes flere alternativer til cache-løsninger. Noen må installeres på server-nivå, mens andre kan installeres direkte i publiseringsløsningen til nettstedet.

Lasting av JavaScript

Når en nettside lastes inn i nettleser, vil nettleseren kronologisk lese linje for linje nedover dokumentet. Om du da har Javascript som bruker lang tid på laste, øverst på nettsiden, vil dette kunne gjøre at resten av innholdet lastes saktere. 

Dette vil igjen kunne vise brukerne en blank skjerm mens resten av innholdet lastes og Javascript filene blir kjørt. 

Dette løses ved å sette opp asynkron lasting av Javascript filer, altså parallell lasting av filer og elementer på siden, eller ber Javascript-filene lastes inn til slutt. Å sette opp Async/Deferred Javascript-lasting kan gjøres på flere måter:

  • Via Cache-plugin eller lignende
  • Direkte i kildekoden

Om du ønsker å legge inn async/deferred i kildekoden må du endre script-importen fra:
<script  src="link_til_din_js_fil.js"></script>

til:

<script  src="link_til_din_js_fil.js" async></script>

(for async)

<script  src="link_til_din_js_fil.js" defer></script>

(for deferred)

Innholdsleveringsnettverk (CDN)

Når du skal servere innhold til flere geografiske steder i verden, bruker du ikke kun et datasenter eller en klynge med de. I stedet bruker de grupper med geografisk distribuerte proxy-servere, kjent som Innholdsleveringsnettverk (CDN), for å cache og levere innhold på nettstedet. 

Ved å cache innhold over hele kloden og koordinere distribusjon jobber CDN-er for å redusere belastningen på selskapets webservere og bringe innhold som bilder, videoer, CSS, JavaScript og HTML fysisk nærmere sluttbrukere. 

Hvert sted i en CDN blir referert til som en Tilstedeværelse (PoP) og inneholder hurtigbufringsservere som betjener et bestemt geografisk område.

Bildeoptimalisering

Store bilder er ofte en årsak til at nettsider bruker lang tid til å laste inn. Du kan optimalisere bilde-leveransen på en nettside på forskjellige måter. 

Du kan cache de, og i tillegg benytte en CDN. Men kanskje det meste effektive er å komprimere bildene og gå over til “neste generasjons formater”, som WebP (utviklet av Google). Igjen så finnes det en del eksisterende løsninger for dette, basert på ditt oppsett. Finn den løsningen som passer best for deg.

Oppsummering

Noen av tiltakene er relativt lett å implementere, og kan gjøres i løpet av en arbeidsdag. Implementering av CDN og Cache (på servernivå) vil derimot kreve litt mer tid og arbeid. 

I lengden vil det være verdt å opprettholde en god hastighet på nettsiden, både for deg som eier og potensielle kunder/brukere. 

Vi vet alle hvor irriterende det er å klikke på en knapp eller lenke og bli presentert med en blank skjerm som bare står og laster.

Ønsker du hjelp med en gjennomgang av din nettside og hastigheten? Kontakt oss gjerne for en hyggelig prat!

På utkikk etter mer lesestoff?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
 
Alle rettigheter reservert 2024