Nettbutikker kan gjennom salget måle verdien av alt de gjør og Søkemotoroptimalisering (SEO) vil for mange nettbutikker være en av de viktigste kildene til både trafikk og salg. Men det kommer ikke av seg selv og du kan påvirke hvor bra det går og her er 19 tips for hvordan nettbutikker bør jobbe med SEO.
Først; med SEO er det mest vanlig å tenke på rangering i søkemotorer som Google, men for oss handler SEO også om brukeropplevelse og hvor godt nettbutikken din konverterer.
Alt blir bedre med planlegging og slik er det med SEO også. Ved å bruke tid i forkant og legge en god plan vil du unngå mange unødvendige feil eller miste salg. Kanskje det viktigste rådet er å jobbe med SEO før du lanserer nettbutikken og ikke noen måneder etterpå vil gi store forskjeller i både trafikk og inntekter.
Det vil også være lurt å bruke dyktige SEO-rådgivere slik at du gjør de riktige grepene og unngår feil.
Du bør så tidlig som mulig få kontroll og oversikt over reisen kundene dine går gjennom før de kjøper det du selger i nettbutikken. Er det produkter som kjøpes spontant eller bruker de lang tid med undersøkelser og vurderinger før de kjøper. Hvilke svar må de ha før de kan kjøpe - og når er de klare for å kjøpe mer?
Svar på disse spørsmålene vil hjelpe deg med å lage en bedre nettbutikk, skrive bedre innhold og styre annonsering smartere.
Søkeord er et svært viktig del av SEO og en god søkeordsanalyse kan gi deg mye bedre resultater hvis du bruker den riktig.
Søkeordsanalysen ser på søkevolumer og kvalitet på en rekke søkeord og synonymer slik at du på nettbutikken kan bruke "riktig ord". En søkeordsanalyse for nettbutikk vi jobbet med som selger dameklær fant ut av "festkjole" har veldig mange flere søk enn "partykjole" så ved å bruke riktig ord på disse produktene ble nettbutikken mye mer synlig og fikk flere salg.
Alt i nettbutikken din er ikke like viktig, derfor bør du lage et hierarki av sidene. Hierarkiet bør være logisk for både brukere og søkemotorer.
F.eks. så er det naturlig at du under en kategori som heter "Klær" har en en underkategori som "Kjoler" og så "Sommerkjoler", "Festkjoler" osv. Dermed har du skapt en struktur som både er logisk og gjør det lettere for deg å oppnå gode SEO-resultater. Husk å bruke søkeordsanalysen til å bygge hierarkiet ditt.
Du vil ikke oppnå gode SEO-resultater hvis du ikke har gode landingssider. Det er jo landingssidene som skal rangere, ta imot brukeren og helst konvertere de.
Det kan variere noe fra nettbutikk til nettbutikk på hvordan landingssiden bør være, men alle gode landingssider gjør at brukeren skjønner hvor de er, hva de kan gjøre og muligheten for å navigere videre.
Mobilen brukes nå mer enn PCer og hvis du ikke tilpasser nettbutikken din til små skjermer og mobiler så vil du tape kunder. Husk å alltid sjekke hvordan nettbutikken din ser ut på de små skjermene og hvor enkelt det er å kjøpe produktene dine med en mobil.
Økt bruk av mobiler påvirker også hva vi leter etter. F.eks. så er det nå slik at 7 av 10 nordmenn under 34 år bruker mobilen for å søke når de står i en butikk. Kanskje de søker etter noe du har?
Med økt bruk av mobiler stiger også kravet til at sidene skal lastes inn raskt. Helst bør nettbutikken din laste inn på mellom 0,5 og 1 sekund.
Tar nettbutikken din mer enn 3 sekunder å laste inn vil ofte rundt 40% av brukerne gå videre til noen andre.
Du kan sjekke hvor raskt nettbutikken din hos blant annet Pingdom: https://tools.pingdom.com (test fra Stockholm)
Kategorisider er normalt mer generisk enn produktsidene dine. Dermed vil det ofte være større søkevolumer for disse sidene og du bør jobbe for at de rangerer godt.
Det er ganske vanlig at kategorisider bare er en utlistning av produkter, men da vil de ofte ikke rangere veldig bra. Legg derfor til innhold på kategorisiden din og gjør også de til gode landingssider.
Alle (!) sider i nettbutikken din må ha unike sidetitler og beskrivelser. Hvis alle produktsidene dine med kopper heter "Kopp" vil det være krevende for både brukere og søkemotorer å skjønne hvilken side som egentlig handler om Kopper og sidene vil konkurrere mot hverandre.
Bruk tid på unike titler og beskrivelser for hvert eneste produkt - det vil gi deg bedre resultater.
Mange nettbutikker får produkttekster fra produsenter og kopierer de ukritisk inn i sin nettbutikk. Dermed blir det duplisert innhold som straffes av søkemotorer.
Du må derfor skrive unike produkttekster for alle produktene dine. Dette er en omfattende jobb, men en ypperlig mulighet for deg til å vise hvorfor du tilbyr disse produktene i din nettbutikk og hvorfor jeg burde kjøpe de.
Bilder er viktig for å vurdere produkter som vi ikke kan ta og føle på. Kanskje det er noen små detaljer som brukeren vil ha svar på før de kjøper og det kan de finne ut hvis du har bilde av det.
Bilder er ikke bare bra for produktsidene dine, men kan også rangere og bli synlig i søk.
Passer det med produktene dine bør du også teste med bruk av video for å gi et enda bedre bilde på hvordan produktet ditt fungerer.
Alle nettbutikker bør ha en blogg.
Her kan du skrive om produktene dine på en mer lettlest måte. Du kan introdusere produkter før de blir tilgjengelig i nettbutikken, vise hvordan ulike produkter passer godt sammen, svare på spørsmål om bruk og vedlikehold, og mye mer.
Bloggen din vil også bli helt avgjørende for å oppnå gode resultater med SEO, men det krever at du blogger jevnlig.
Les også: Hvordan lykkes med blogg
Både ut ifra søkeordsanalysen du fikk gjennomført - og etterhvert som det kommer inn data på hvilke søkeord som gir deg trafikk og salg - så må du overvåke utviklingen på de.
Det er stor forskjell på å ligge øverst og nederst på førstesiden i Google. Rangeringer vil variere hovedsaklig etter innsatsen og arbeidet du gjør, samt hva dine konkurrenter gjør. Derfor er det viktig at du følger med på hvordan det går med de viktigste søkeordene dine.
Feil gir søkemotorer en grunn til å ikke rangere deg, og for brukere er det irriterende å komme til sider hvor bildet er borte, trykke på en link som ikke fungerer eller se tekst som ligger oppå noe annet.
Det er veldig vanlig at nettbutikker har noen feil og du bør jevnlig luke bort og rette flest mulig feil slik at nettbutikken din fungerer og rangerer optimalt.
Søk og SEO gir masse data og innsikt. Dette kan og bør dere bruke til å planlegge neste innkjøp. Er det økt eller synkende etterspørsel etter produktet eller kategorien?
Søkes det etter lignende produkter som dere i dag ikke tilbyr, men som det kanskje kan være lurt å inkludere i varelageret?
Du bør måle og analysere hele nettbutikken din. Vi anbefaler å bruke Google Analytics med eCommerce-tracking slik at du får inn alle salgene og verdiene.
Bruk litt tid på å finne ut hvilke data som er viktig for deg og sett opp rapporter som gir deg grunnlag til å ta avgjørelser. Skal du gjøre mer eller mindre av det?
Sosiale medier er blitt en kanal som også påvirker SEO og rangering i søk. Får du trafikk fra sosiale medier vil det hjelpe nettsiden din med å rangere bedre.
I tillegg er sosiale medier en fin måte å vise frem nye produkter, salg og ditt siste blogginnlegg.
Betalt søk og organisk søk henger tett sammen, så har du gjort masse jobb med SEO vil du bli belønnet for dette også med betalt søk. Vi anbefaler alle nettbutikker å bruke Google Ads så lenge det er satt opp riktig og løpende optimalisering som sikrer lønnsomhet.
Den nest første kampanjen du bør sette opp i Google AdWords er det siste punktet; Google Shopping
Google Shopping ble skapt for nettbutikker og er produktvisningene som blir synlig øverst i søkeresultatet når du søker etter noe å kjøpe.
Det er litt teknisk å sette opp, men når det er på plass er det svært lønnsomt og vil hjelpe deg med å selge mer. Godt SEO-arbeid (punktene over) vil være direkte med på å påvirke resultatene til Google Shopping.
SEO er ikke en engangsjobb, men noe du må jobbe med hver uke. Det tar ofte tid å få virkelig gode resultater, men gjør du det riktig vil resultatene komme. Digital Opptur har lang erfaring med å hjelpe nettbutikker med SEO så ta kontakt for å lykkes med SEO.