Annonsering i sosiale medier - Dette tror vi om 2018

09.01.18


7 minutter

Heller ikke 2017 ble året da sosiale medier skulle nå sitt metningspunkt, og  antall brukere vokste både på Facebook, Instagram og Snapchat. På annonsørsiden ble stadig større andeler av bedriftenes markedsbudsjettet flyttet over på sosiale kanaler til fordel for de tradisjonelle.

Vi har kikket inn i krystallkulen. Dette tror vi blir de viktigste trendene innen annonsering på sosiale medier i 2018.

Menneskelig relasjoner

Det har lenge versert rykter om at Facebook vil gjøre større endringer på sin nyhetsfeed som vil kunne ramme bedrifter. Allerede den andre uken i januar bekrefter selskapets grunnlegger Mark Zuckerberg ryktene.

Nyhetsfeeden vil fremover bli mer preget av innhold fra venner og familie. Hvor dramatiske endringene vil bli for annonsører sies det lite om. Tidligere har det vært spekulert om Facebook vil skille ut annonser til en egen kommersiell feed, slik Snapchat allerede har idag.

Større endringer i Facebook-feeden er varslet i løpet av de neste ukene.

Skreddersydde annonser

En tydelig trend på både Facebook, Instagram og Snapchat er at segementeringsmulighetene blir bedre. Men for at brukere skal merke effekten av dette må annonsørene benytte seg av dem. Annonsører har idag mulighet til å velge sitt publikum med stor presisjon, noe det dessverre ikke er alle som gjør.

Fremdeles opplever vi daglig urelevante annonser på vår feed. Dette er et resultat av annonsører som ønsker å nå et størst mulig publikum, fremfor å nå et riktigst mulig publikum.

Resultatet blir mindre relevant innhold for oss forbrukere, noe heller ikke annonsører tjener på. Facebook er fremdeles pioneren på segmentering. Vi gleder oss spesielt til å se videreutviklinger av speilpublikum. 

Dyrere annonsering

I takt med at flere annonsører strømmer bort fra tradisjonelle markedsføringskanaler over til sosiale kanaler vil prisene øke. Både Facebook, Instagram og Snapchat har en prismodell som baserer seg på auksjonsrunder om publikummet annonsørene ønsker å nå.

Facebook  blir fremdeles ansett å være en underpriset kanal. Det tror vi den fortsatt vil komme til å være i  2018. Allikevel vil en prisøkning være naturlig også 2018. Samtidig er det ingenting som tyder på at Facebook vil slutte med å belønne flinke annonsører med lavere priser. 

Vi tror annonseringskostnadene vil stige i 2018.

Kunstig intelligens

AI, Artificial Intelligence, eller kunstig intelligens har allerede gjort sitt inntog også i sosiale medier. Mange bedrifter har allerede begynt å legge henvise kundebehandlingen til såkalte chatboots. Dette kommer vi til å se mer av i 2018.

Mange bedrifter håndterer kundehenvendelser helt, eller delvis med såkalte chatbots idag. Vi tror potensiale er større. Stikkordet her er segmentering og brukertilpasning. Vi tror vi vil se kommunikasjon som er mye bedre tilpasset hver enkelt av oss.

Vi er spesielt nysgjerrig på hva som vil skjer videre med Facebook Messenger Ads. Mye tyder på at Facebook vil gjøre spennende videreutviklinger her.

Er du nysgjerrig på om Messenger Ads passer for din bedrift? Les mer om Facebook Messenger Ads her.

Mer video

Konkurransen om publikums oppmerksomhet blir stadig vanskeligere. I takt med at bedrifters kommunikasjon blir mer og mer profesjonell, blir vi som brukere mer kravstore til hva vi lar oss underholde av. Facebook har selv uttalt at innen 2019 vil 60% av alt innhold være video.

Vi er sikre på at stadig flere bedrifter vil satse på denne måten å kommunisere på. Vi tror også at funksjonen Facebook Live kommer til å bli enda større i år. 2017 var året da Erna Solberg holdt sine egne talkshows på Facebook. Vi tror vi kommer til å se flere bedrifter kaste seg på, samt at store arrangementer snart vil bli distribuert via kanaler som Facebook.

Det er også ventet at Facebook selv vil komme til å skjerpe konkurransen ytterligere mot YouTube. Ambisjonen om å etablere seg som en ledende aktør innen video ser ut til å bli mer og mer tydelig.

Video vil prege enda mer av Facebook-feeden fremover.

Augmentet Reality 

Med stadig mer avansert mobilt utstyr følger også spennende markedsføringsmuligheter. Det var i 2016 såkalt Arguementet Realiy, for alvor ble introdusert med Pokemon GO.

AR kombinerer data fra den fysiske verden med virtuell data, for eksempel ved bruk av grafikk og lyd. Siden den gang har annonsører som Zalando, Adidas og IKEA vist at virtuell virkelighet også er ypperlig for markedsføring.

Hvor praktisk er det ikke å se hvordan sofaen du ønsker å kjøpe faktisk passer hjemme i din egen stue først? Vi tror 2018 blir AR for alvor også vil pryde nyhetsfeedene våre. Vi gleder oss.

GDPR

EU´s nye regler for personvern GDPR trår i kraft fra og med 2018. Personvern er høyst relevant for alle som jobber med digital markedsføring. Det nye regelverket innebærer blant annet at alle virksomheter skal ha informasjon om hvordan de behandler personopplysninger.

Dersom man samler inn leads, eller kundeemner, er dette noe man må være spesielt på vakt for.

Les mer om Lead Ads her.

EUs nye regelverk vil bety et økt fokus på personvern for alle som jobber med digital markedsføring.

Strengere krav

Facebook stiller stadig strengere krav til hva vi som annonsører får eksponere brukere med. Blant annet har det blitt strengere for nettbutikker å inkludere tredjeparts merkevarer i sine annonser. Fra og med 2018 må man søke om å få lov til ha andre leverandørers produkter med i sine annonser.

Det vil si at dersom man er en nettbutikk som selger klær fra ulike merker, så vil man ikke uten videre lenger kunne annonsere for disse. Vi tror dette er en av flere grep Facebook vil gjøre for å gjøre annonseplattformen enda mer profesjonalisert.

Det vil gjøre det mer krevende for annonsører og byråer. Vinnerne er  brukerne som får en bedre opplevelse.

Ad-fraud

Ikke alle aktører på internett opererer med ærlige hensikter. Heller ikke når det kommer til digital markedsføring. Ad-fraud, eller annonsesvindel er dessverre et økende problem både annonsører og byråer må ta hensyn til. Det anslås at det i 2017 ble begått annonsesvindel for svimlende 16,7 milliarder på verdensbasis. Det er en dobling i forhold til 2016.

Annonsesvindel kan komme i mange former. Fellesnevneren er manipulasjon av resultater. Selv om fenomenet ikke er dokumentert i like stor grad i Norge, er det ingen grunn til å tro at det ikke skjer her. Vi tror 2018 vil by på et økt fokus på dette og at annonsere vil stille strengere krav til byråer.

Ikke alle aktører som selger annonser på nett har ærlige hensikter.

Stories

Det tok ikke lang tid før Snapchats Story-funksjon ble kopiert både på Facebook og Instagram. Felles for alle kanalene i 2017 var at bedrifter entret arenaen. Stadig flere bedrifter ser ut til å få øyene opp for den øyeblikkelige kommunikasjonsformen.

Vi tror både samtlige kanaler vil introdusere nye spennende funksjoner som også vil være aktuelle for bedrifter. Filtre, lokasjon, tagging vil være sentrale ingredienser i jakten på å fortelle den genuine historien.

Lurer du på hvordan du skal benytte deg av mulighetene sosiale medier gir deg? Vi kan hjelpe deg. Ta kontakte med oss her!

Vil du lære mer tilbyr vi kurs i Facebook og Instagram kurs grunnleggende

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

På utkikk etter mer lesestoff?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
 
Alle rettigheter reservert 2024