UTM-tagger - Enkelt forklart!

29.09.21


7 minutter

For å vite mer nøyaktig hvor trafikken på nettsiden din kommer fra er det helt essensielt å spore kampanjer og linker. Det kan du gjøre ved å bruke UTM-tagger. 

I dette innlegget gir vi deg en kort innføring i UTM-tagger - Hva det er og hvordan du kan bruke det for å få bedre oversikt og kontroll. 

En viktig del av det å være en god markedsfører er å kunne analysere resultatene av markedsaktivitetene som har blitt utført. På den måten kan vi måle hva som gir gode resultater, og hva som ikke funker like godt.

I tillegg til å vite hvor trafikken kommer fra, er det alfa og omega å kunne forstå hvilke kampanjer, kanaler og innhold som gir best resultater. 

Og det er nettopp her at UTM-tagger kommer inn i bildet! 

Ved å legge til UTM-koder kan du måle kampanjenes resultater, og ha et bevis på hvordan de har prestert. UTM gir deg mindre spekulasjoner, og mer konkret data. 

I dette blogginnlegget lærer vi deg hva UTM-koder er, hvorfor man bruker det, hvordan de settes opp, samt hvordan du kan lese de av i Google Analytics.

Hva er UTM-tagger og hvorfor bruker vi det?

UTM står for “Urchin Traffic Monitor,”  og stammer fra Urchin Software - et selskap som Google kjøpte opp i 2005. 

Enkelt forklart så er det snippets og tekst som blir lagt inn i enden av en URL- linken for å hjelpe med å spore hvor trafikken på nettsiden kommer fra, og til å vurdere kampanjens resultater. 

Med andre ord legger man ekstra informasjon til en link som sendes til Google Analytics

En URL med UTM-tagger kan for eksempel se slik ut for Digital Opptur:

Så hva er egentlig poenget med å legge UTM-tagger til en link? 

Svaret på det er ganske enkelt. 

I tillegg til å hjelpe deg med å forstå hvor trafikken kommer fra, bidrar det til å gi en bedre oversikt over trafikk og konverteringer. Det handler om å organisere dataene på en enkel og oversiktlig måte, for å finne ut hvor strømmen av brukere kommer fra. 

Er det ikke bare å bruke Google Analytics? 

Det stemmer at mye ligger inne i Google Analytics fra før, men UTM-tagger tar det steget videre. 

Det tar rett og slett sporingen til et nytt nivå ved å “Drill down” til spesifikke sider og annonser/innhold innenfor de ulike trafikk-kildene. 

Det gjør det mulig å dedikere mer tid og budsjett til markedsaktivitetene som har fungert bra... 

...Og dermed mindre ressurser på det som fungerer mindre bra! 

Hvordan fungerer UTM-tagger?

For å forstå hvordan UTM-tagger fungerer er det viktig å forstå strukturen. 

En UTM-tag består av to ulike komponenter - UTM-paramater og sporingsvariabel. 

UTM-parameteret forteller hva som skal spores, og begynner med “utm_”. Det finnes fem ulike varianter av parameter: kilde,  medium, kampanje, søketerm og innhold. 

Sporingsvariabelen, derimot, er en unik variabel som identifiserer nettopp det du ønsker å spore. En enkel huskeregel her er at det er den som du fyller inn selv.

La oss gi deg en rask gjennomgang av de forskjellige parameterne, samt noen eksempler på sporingsvariabler. 

  • Utm_source handler om hvor trafikken kommer fra. Eksempler på sporingsvariabler er Facebook, Google, Twitter, Instagram og Bing. 
  • Utm_medium forteller hvilken markedskanal de besøkende kommer fra. Variabler her kan eksempelvis være paid, cpc, refferal eller affiliate. 
  • Utm_campaign er enkelt og greit navnet på aktiviteten/kampanjen som man ønsker å spore. For eksempel “sommer_21” eller “vintersalg_21”. 
  • Utm_content er valgfritt å legge inn, men kan for eksempel brukes dersom man har flere lenker som leder til samme landingsside. Det anbefales å legge inn sporingsvariabel under content hvis man vil skille mellom ulike målgrupper og annonseinnhold. 
  • Utm_term er også valgfri å legge inn, og benyttes sjeldent. Når det først brukes, er det gjerne for å spore søkeord - eksempelvis på betalte søkeannonser. 


Eksempler på bruk av UTM-tagger

La oss gi deg noen konkrete eksempler på bruken av UTM-tagger.

Her har vi skildret fire fiktive scenarioer hvor UTM-tagger er essensielt å bruke: 

Fine Ting AS ønsker å teste annonsering på både Snapchat, Facebook og Instagram. I hvilken kanal har annonsen(e) gitt best resultater?

utm_source=facebook, utm_source=instagram, utm_source=snapchat   

Medlemsorganisasjonen Fagforening AS kjører annonser på Facebook mot tre ulike målgrupper - anleggsarbeidere, hotellansatte og politiet. De ønsker å sammenligne resultatene mellom de ulike målgruppene.

utm_campaign=hotellansatte, utm_campaign=anleggsarbeidere, utm_campaign=politiet

Klesbutikken Kule Klær planlegger å sende ut et nyhetsbrev med oversikt over høstens bestselgere fra nettbutikken. De ønsker å vite hvor mange klikk bestselgerne fikk via nyhetsbrev. 

utm_medium=nyhetsbrev

Den veldedige organisasjonen Veldedighet AS har satt opp annonser på Facebook for en artikkel angående frivillig arbeid i utlandet. En viktig KPI her er hvor lang tid brukerne bruker inne på landingssiden. Veldedighet AS tester både med video- og bildeannonser. Utgjør annonseformat noen forskjell for hvor lang tid brukerne tilbringer inne på landingssiden?

utm_content=bilde1, utm_campaign=bilde2, utm_campaign=video1, utm_campaign=video2

Hvordan setter man opp UTM-tagger?

Nå som du forhåpentligvis forstår verdien av det å bruke UTM-tagger, er neste steg å vite hvordan man setter det opp. 

Som nevnt tidligere kan du enkelt sette opp UTM i en URL-Builder, og kan for eksempel bruke Google sitt egne verktøy for dette.  

For å få generert en URL må man fylle inn landingssiden man ønsker å spore, samt feltene markert med (*).  

Fyll inn variabelen du ønsker å spore for kilde, medium og kampanje. Som gjennomgått tidligere er både “term” og “content” frivillig å fylle inn. 

Deretter vil du få opp en lenke som det er viktig at du legger inn som link i annonseringsverktøyet. I dette tilfellet ser den slik ut:

PS! Husk å legge inn unike variabler/navn under “content” dersom du ønsker å skille mellom annonsene. 

Hvordan ser det ut i Analytics?

Etter hvert som du har fått samlet inn data fra kampanjen, blir det ekstra spennende å analysere resultatene av aktivitetene i Google Analytics! 

I skjermdumpen under har “Snapchat” og “Facebook” blitt lagt inn som kilde for en kampanjen/markedsaktiviteten, mens “paid” har blitt lagt inn som medium.

Nå er det for eksempel mulig å se at 516 brukere har kommet inn på nettsiden via betalte annonser på Snapchat, og at 444 brukere har kommet inn via betalte annonser på Facebook. 

Under “kampanjer” i Analytics, derimot, får du en oversikt over ulike kampanjer. 

For å differensiere mellom ulike annonser kan du trykke på en spesifikk kampanje, velge hvilken kilde/medium du ønsker å se mer på, og deretter legge inn “annonseinnhold” som en sekundær dimensjon. 

I tillegg til å se hvor mye trafikk som har kommet inn via annonsen, er det også mulig å se hvor mange konverteringer som den spesifikke annonsen har ført til. 

Og dette er bare en av mange muligheter! 

Ønsker du å lære mer om UTM-tagger eller Google Analytics? Kontakt oss her for en hyggelig prat om sporing av kampanjer eller analyse på nettsiden.

På utkikk etter mer lesestoff?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
 
Alle rettigheter reservert 2024