Søkeintensjon - Hva er det og hvordan optimalisere for det?

Opp igjennom årene har Google bedre og bedre klart å gi brukeren det han eller hun er ute etter når de søker. Maskinene blir stadig bedre på å forstå hva vi søker etter og koble det med innhold på nett, men vi kan også bli flinkere til å tenke gjennom innhold og ord vi bruker på nettsider og i annonser. 

Når du gjør et søk prøver Google å matche innholdet i søkeresultatet med brukerens intensjon (søkeintensjon), og ikke bare søkefrasen brukere skriver inn i Google. 

Dette gir muligheter til å treffe mer presist både ved godt arbeid med søkemotoroptimalisering (SEO), men også gjennom digital markedsføring og annonsene i Google Ads.

Hva er søkeintensjon?

Søkefrasen sier ofte noe om intensjonen til brukeren, så det er et fint utgangspunkt, men det er ikke nok å kun matche søkefrasen. Noen spørsmål man kan spørre seg er: er han eller hun ute etter informasjon, vil de kjøpe, vil de finne inspirasjon …. osv. 

Med andre ord, hvor i kundereisen er brukeren? 

En del av SEO-arbeidet handler da om å forstå hva brukeren er ute etter, og hvorfor - altså intensjonen bak Google-søket. Derfor er det viktig å optimalisere sidene dine til hva slags type søkeresultat brukeren er ute etter. 

Søkeintensjon SEO

Så la oss se litt på hva de forskjellige intensjonene bak et søk er, og hvilket type innhold man bør skrive, både med tanke på søkefrasen og den spesifikke søkeintensjonen. 

Vi hopper rett på sak. Vi kan dele inn intensjonen i fire ulike deler: 

Informasjonsintensjon - Lete etter informasjon

Informasjonsintensjon er når brukeren er ute etter informasjon. Dette kan være informasjon om alt mulig, for eksempel været, skoler, områder, reiser, butikker etc. 

Disse ordene er ofte med i et søk hvor informasjon er intensjonen: 

  • Hva
  • Hvordan
  • Hvem
  • Hvor 
  • Hvorfor
  • Guide
  • Tutorial
  • Idé
  • Tips
  • Eksempler
  • Beste 

Navigasjonsintensjon - Å finne en spesifikk side

Folk søker for å finne en spesifikk nettside. For eksempel folk som søker etter en avis som for eksempel VG, er nok interessert i å havne på VG’s nettside. 

Å rangere høyt i søkeresultatet her er fordelaktig hvis din side er den brukeren leter etter. For eksempel, hvis vi rangerer høyt for Google Search Console, så gir ikke det oss nødvendigvis mye trafikk, fordi folk er ute etter Google Search Console siden. 

Disse ordene brukes ofte når man vil finne en spesifikk side: 

  • Merkevarenavnet
  • Produktnavnet
  • Navnet på tjenesten

Transaksjonsintensjon - Å gjennomføre en transaksjon

Veldig mange kjøper ting over nettet, og browser internett for å finne det beste kjøpet. De som har intensjonen om å kjøpe søker altså med en transaksjonsintensjon. 

Disse ordene er ofte med når intensjonen er å faktisk kjøpe noe: 

  • Kjøpe
  • Rabatt
  • Salg
  • Pris
  • Tilbud
  • Nettbutikk 

Kommersiell utforsking - Å gjøre research 

Mange har en intensjon om å kjøpe noe i fremtiden, men er kanskje ikke klare for å gjennomføre en transaksjon akkurat nå. De bruker nettet til å gjøre research. 

For eksempel, hvilken bil vil egne seg best til mitt behov? Hvilken ny kaffemaskin skal jeg kjøpe? Vi vil si at disse menneskene også har transaksjonsintensjon, men trenger litt mer tid og overbevisning om at vårt produkt er det beste for dem.

Disse ordene er ofte med når intensjonen er å kjøpe noe i fremtiden: 

  • Topp
  • Omtale
  • Anmeldelse
  • Review

Hvordan optimalisere etter brukerens søkeintensjon?

Når du skal skrive innhold til en side, om det er et blogginnlegg, artikkel eller om det er at du skal produsere og lage en video, er det lurt å tenke igjennom hva dette innholdet skal svare på. Hva er intensjonen til brukeren, for å søke etter det spesifikke innholdet?

Hvis brukeren lander på en side som er optimalisert for kjøp, men brukeren er kun ute etter informasjon, kan du risikere å skremme vekk, og miste denne potensielle kunden.

Det samme gjelder hvis kunden er klar for, å kjøpe, men du viser dem en lang informativ artikkel. Da er ikke kunden i modus for å lese, de vil handle! Vis dem vei til butikken istedet. 

Sidene på nettsiden din som har til formål å selge noe, for eksempel produktsidene dine, kan optimaliseres med søketermer  som “kjøp”, “tilbud”, “salg” etc. Selger du treningsklær så vil du kanskje bruke “kjøp løpejakke”. 

Hvis du har innholdssider hvor du skriver om tips til trening, vil du kanskje ha en artikkel om hvilket treningstøy som passer til forskjellige aktiviteter. For eksempel “Dette er løpejakkene som passer på vinteren”. 

Bruk søkeresultatet for å gjøre research

Noen ganger er det enkleste ofte det beste. Vi kan rett og slett ta i bruk søkeresultatet når vi leter etter inspirasjon for å lage innhold som passer til søkeintensjonen til brukeren. 

Ved et enkelt Google søk kan vi finne hvilket type innhold som dominerer søkeresultatet. Vi vil da sørge for at vårt innhold står i stil til dette. 

For eksempel: 

eksempel søkeintensjon søk
søkeresultat søkeintensjon eksempel

Her ser vi at ved å søke “kjøpe treningsutstyr” dukker nettbutikk-sider opp. Som for eksempel denne: 

e-commerce søkeintensjon
Kilde: Skjermdump

Hvis vi søker “hvordan trene styrke hjemme” ser vi at det dukker opp artikler med tips og trening til hjemmetrening, altså informasjonsinnhold. 

Informasjonsintensjon SEO
søkeresultat informasjonsintensjon

En av artiklene som dukker opp ser slik ut: 

eksempelside informasjonsintensjon
Kilde: Skjermdump Helsenorge.no

Du bør altså se på søkeresultatet og tilpasse ditt innhold til det som Google anser mest relevant for søket. Dermed har vi også optimalisert på søketerm, og intensjonen bak søket. 

Konklusjon: Optimaliser innholdet for søkeintensjonen

Det er viktig og avgjørende å sørge for at innholdet ditt passer både søketermene som brukes, og brukerens intensjon bak søket. Hvis man ikke klarer å møte søke-intensjonen er sjansen veldig liten, kanskje lik null, for å rangere. 

SEO bør jobbes med kontinuerlig, og fokuset bør være langsiktighet. Hvis du jobber mot å gi brukeren det den vil ha, er du langt på vei mot å nå dine mål om å rangere høyt. 

Trenger du hjelp med søkemotoroptimalisering eller annen digital markedsføring må du gjerne ta kontakt, eller ta en titt på kursene våre. 

På utkikk etter mer lesestoff?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
 
Alle rettigheter reservert 2024