Digital Markedsføring for gründere

27.07.17


5 minutter

Digital Opptur har jobbet med flere grundere som alle har veldig gode idéer og forslag, men som ikke har samme fokus på hvordan de skal lykkes digitalt med å både kommunisere og ofte selge sine produkter gjennom digitale kanaler. Vi ønsker med denne innføringen i digital markedsføring for gründere å øke sjansen for å lykkes digitalt.

Les også: 19 SEO-tips for nettbutikker 

Nettsiden fundamentet for alt

I alt du gjør og kommer til å gjøre digitalt så vil nettsiden din være fundamentet og i stor grad bestemme hvor bra det går.

Du bør derfor bruke god tid med nettsiden din, ikke bare i forkant, men hver uke for å vedlikeholde, oppdatere og forbedre det.

Noe av det vi ser oftest er at dette undervurderes og skaper ekstra arbeid. Vi anbefaler derfor at du snakker med og får hjelp fra folk med erfaring innen Søkemotoroptimalisering (SEO) og Konverteringsoptimalisering for å lage et godt nettsted. Det koster litt, men er verdt det og sparer deg for unødvendige kostnader senere.

Verden er mobil

Det er allerede flere søk med mobiler enn PC, og mange av nettbutikkene vi jobber med har så mye som 60-70 prosent av inntektene sine via mobiler. Og denne utviklingen kommer bare til å fortsette og forsterkes.

Det er derfor veldig viktig at du både tenker og jobber for at nettsiden (og alt annet) fungerer godt på en liten mobilskjerm.

Husk å teste via mobilen og ikke bare en stor PC-skjerm.

Les også: Hvordan vinne som annonsør i en mobil verden?

Ha flere landingssider

Av nettsidene vi jobber med utgjør søk (betalt og organisk) normalt mellom 50 - 70 prosent av trafikken. For å få til det er du nødt til å ha gode landingssider som handler om én ting og er tydelig på dette.

Du bør derfor helt fra starten planlegge et hierarki for nettstedet ditt med en rekke landingssider. Pass på at det er rom for å vokse enten med flere produkter eller til flere geografiske områder uten at du må lage et helt nytt hierarki.

Dette er noe av det mest effektive du kan gjøre for å lykkes med SEO og få trafikk fra organisk søk.

Bruk Google Analytics

Google Analytics gir deg data og innsikt på hvordan nettsiden din brukes, hvor de kommer fra og hvordan de oppfører seg på nettsiden.

Sagt på en annen måte; uten Google Analytics er du blind.

Google Analytics er gratis og enkelt å legge inn. Husk å legg det på alle sider, og skal du være litt avansert anbefales det å legge det inn via Google Tag Manager.

Du bør også sette opp minimum 3 visninger pr nettside:

  1. Hovedvisning - den du bruker og med riktig filter
  2. Brutto / Clean - uten noen filter som samler inn alt
  3.  Test - for å teste siden mange endringer ikke kan reverseres

Start med Google Ads

Vi mener alle nettsider og nettbutikker bør starte med søkemotormarkedsføring via Google Ads.

Et godt oppsett i Google AdWords kan nå brukere som er klare for å handle hos deg og det skaper den beste lønnsomheten.

Det kan være lurt å starte med en stramt satt opp AdWords-konto som du utvider etterhvert som du får data. Det sparer deg for en god del penger til annonsering.

Bing Ads anbefaler vi etter at Google AdWords er blitt bra.

Les også: 14 feil du ikke må gjøre i Google Ads 

Del kunnskap i blogg

Idéen din er sikkert godt, men du må fortelle andre om hvor smart og flott det er.

En blogg er perfekt for å dele kunnskap og innsikt (sånn som vi gjør her). Du kan være litt mer uformell i språket i en blogg, og lettere skrive om det som skjer og utvikling.

Husk - og dette er viktig - at du ikke skriver om det som er viktig for deg, men det brukerne dine vil lese. At du har fått nytt kontor, nye hjemmesider eller hadde julebord er ikke veldig viktig å dele.

Hvilke problemer du kan løse, hvordan du kan gjøre livet mitt bedre og fornøyde kunder er derimot mye mer spennende å lese om. Og er det bra skrevet vil det bli delt med andre.

Få følgere i sosiale medier

Fans og følgere i sosiale medier som Facebook og Instagram er fint, men noe som bør komme etter at punktene over her er på plass.

Når du er i gang med bloggen vil sosiale medier være en veldig fin arena for å dele kunnskapen og innleggene dine. Lenker inn til viktige sider kan absolutt bidra positivt.

Et godt råd er å legge ut innhold f.eks. på Facebook-siden din og se hvor bra det presterer organisk. Hvis det gjør det bra organisk kan du vurdere å bruke noen kroner på å promotere det. Hvis det ikke gjør det bra bør du droppe det. Det vil ikke gjøre det bra selv om du bruker penger på det.

Ikke glem epost

Epost er den kanalen som gir best avkastning hvis du gjør det riktig.

Det henger naturligvis sammen med at det nesten ikke koster noen ting å sende ut eposter og er budskap og innholdet bra vil det konvertere.

Vi syntes ikke du skal kjøpe epost-lister, men du kan være veldig tydelig på nettsiden din for å få de som er innom til å melde seg på.

Gi de en grunn til å melde seg på epost-listen din og send de eposter som de opplever som verdifulle. Det inkluderer at du ikke alltid skal selge gjennom eposten, men bygge fans, følgere og lojalitet.

Vi vet at de fleste gründere tenker at de skal gjøre mest mulig selv, men det kan være fornuftig å stille seg spørsmålet om det er noen (flere) ting du skal få hjelp fra andre til å gjøre. Ofte vil det frigjøre mye tid som du kan bruke på kjernevirksomheten.

Uansett om du skal gjøre det selv eller få hjelp fra andre mener vi det er lurt å gå på et kurs for å lære. Vi holder jevnlig blant annet Google Ads-kurs som du kan melde deg på her.

På utkikk etter mer lesestoff?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
 
Alle rettigheter reservert 2024